Όλοι έχουμε στρες. Όταν όμως το αφήνουμε χωρίς να το διαχειριζόμαστε, μπορεί να βλάψει την υγεία μας.

Είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός της ζωής. Οι περισσότεροι, σε κάποια φάση της ζωής έχουμε στρες. Όταν όμως το αφήνουμε χωρίς να το διαχειριζόμαστε, μπορεί να βλάψει την υγεία και την ποιότητα ζωής. Το στρες δεν είναι απαραίτητο να μας «ξεπερνά». Επιδιώκοντας έναν πιο ήρεμο τρόπο ζωής, με τον εαυτό σας και την ευεξία στο επίκεντρό του μπορείτε να ζήσετε. Δοκιμάστε να ακολουθήσετε 11 απλές συμβουλές.

1. Φτιάξτε μία λίστα με όλα όσα θέλετε να κάνετε

Αν έχετε ορισμένα μεγάλα όνειρα, «σπάστε» τα σε μικρότερα βήματα και δράσεις. Βάλτε προτεραιότητες και αντιμετωπίστε μία από αυτές κάθε φορά. Μία τέτοια λίστα σας βοηθά να οργανωθείτε, ενώ είναι αρκετά εύκολο να την παρακολουθήσετε. Θα σας βοηθήσει να μην αναβάλλετε τα απαραίτητα, αλλά και να απαλλαγείτε από τα περιττά.

2. Φροντίστε τον εαυτό σας, με αρκετό ύπνο και ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για το πόσες ώρες τελικά είναι απαραίτητο να κοιμάται κάποιος, ώστε να είναι αυτή η διαδικασία αποκαταστατική. Οι συστάσεις που έχουν δοθεί και αφορούν τους ενήλικες αναφέρουν ότι 7 με 9 ώρες είναι αρκετές. Βέβαια, οι ανάγκες που έχει ο καθένας μας σε ύπνο επηρεάζονται από ποικίλους παράγοντες πχ γενετικούς, ιατρικούς, περιβαλλοντικούς οι οποίοι πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. Ωστόσο, εκτός από τη διάρκεια, πολύ σημαντικό είναι και το ποιοτικό περιβάλλον, η σταθερότητα της ώρας που θα κοιμηθούμε αλλά και το πόσο τακτικά τηρούμε το βραδινό μας πρόγραμμα

Για να μάθετε περισσότερα για την υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή όλης της οικογένειας παρακολουθήστε το webinar από τη διατροφολόγο της Nutrimed Βασιλική Πυρογιάννη. Με επιστημονική μέθοδο αλλά πρακτικό και φιλικό τρόπο δίνει τις καλύτερες λύσεις και πλάνα για το φαγητό κάθε μέρα. 

3. Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους και προσδοκίες

Αυτοί οι στόχοι μπορούν να αφορούν τη σχέση σας με ανθρώπους, την ενασχόλησή σας με διάφορα έργα και τις απαιτήσεις από τον εαυτό σας. Σκεφτείτε ακόμα ότι μπορείτε μέχρι και να διασκεδάσετε με τις ατέλειες. Ή επιπλέον να αδράξετε την αφορμή για να εστιάσετε και να αναδείξετε την ουσιαστική πλευρά των πραγμάτων. Σε κάθε περίπτωση, η πραγματική επιτυχία είναι η ισορροπία και η καλή σας διάθεση.

4. Σεβαστείτε το χρόνο σας

Δε χρειάζεται να αναλαμβάνετε πολλές ευθύνες ή να δέχεστε να παρευρεθείτε σε πολλά κοινωνικά events. Αν αισθάνεστε ότι η κούραση και η ένταση σας ξεπερνά, μοιραστείτε τη δουλειά ή απορρίψτε κάποιες εργασίες. Η υγεία σας είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο!

5. Μιλήστε για το στρες

Ζητήστε τη βοήθεια και την υποστήριξη καλών φίλων, ανθρώπων της οικογένειάς σας ή και κάποιου ειδικού εφόσον αισθάνεστε ότι θέλετε μία επαγγελματική άποψη.

6. Εξασκηθείτε τακτικά

Μισή ώρα σωματικής δραστηριότητας καθημερινά μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το στρες. Θέλοντας να ωθήσει περισσότερους ανθρώπους σε μία καθημερινότητα με την άσκηση ως αναπόσπαστο στοιχείο της.

7. Αφιερώστε στη διαχείριση του άγχους το χρόνο που της αρμόζει

Υπολογίστε πως θα έχετε λίγο από αυτό κάθε μέρα και αξιοποιήστε τις ανάλογες τεχνικές: διαλογισμός, ασκήσεις αναπνοής, γιόγκα και η νοερή απεικόνιση είναι μερικές τεχνικές με ιδιαίτερη απήχηση στου φίλους του mindfulness.

8. Διασκεδάστε!

Περάστε χρόνο κάνοντας την αγαπημένη σας δραστηριότητα ή χόμπι. Ή βρείτε χρόνο να ανακαλύψετε ή να θυμηθείτε ποια είναι τα πράγματα που σας αρέσουν. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άνθρωποι απομακρύνονται τόσο πολύ από τις προσωπικές ασχολίες που απολαμβάνουν, σε βαθμό να τις «ξεχνούν». Δώστε στον εαυτό σας το δικαίωμα στον ποιοτικό και δραστήριο ελεύθερο χρόνο.

9. Επιλύστε τις συγκρούσεις

Δουλέψτε την επανόρθωση των σχέσεων που βρίσκονται σε κρίση και πραγματικά σας ενδιαφέρουν. Θα σας προσφέρει πολύτιμη καθημερινή ηρεμία. Οι μικροί συμβιβασμοί είναι σκόπιμοι, εφόσον η άλλη πλευρά σέβεται τα όριά σας.

10. Οραματιστείτε την επιτυχία

Φανταστείτε πώς οι δύσκολες καταστάσεις μπορούν να επιλυθούν με τον λιγότερο αγχωτικό τρόπο. Είναι κάτι που μπορείτε να το κατορθώσετε, φτάνει να έχετε φροντίσει για όσα τη σωματική και ψυχική σας ξεκούραση και ευεξία.

11. Προνοήστε από σήμερα για το αύριο

Βάλτε στη λίστα με τους μεγάλους στόχους σας όσα περιμένετε να σας απασχολήσουν για τα επόμενα χρόνια. Ίσως είναι οι σπουδές των παιδιών, ή η καλή υγεία την οικογένειας σήμερα αλλά και σε βάθος χρόνου. Μπορεί ακόμα να είναι ένα μελλοντικό εισόδημα που θα συμπληρώσει τη σύνταξή σας. Ό, τι κι αν επιθυμείτε, η οικονομική του διαχείριση είναι εφικτή και θα σας προσφέρει άμεσα σιγουριά, αυτοπεποίθηση, τη βεβαιότητα ότι κάνετε τις σωστές επιλογές.

Από το blog της Interamerican