Σε $160 δισ. υπολογίζει τις συνολικές ζημιές από φυσικές καταστροφές το 2018 η Munich Re, με τις ασφαλισμένες να φτάνουν τα US$80 δισ. Αιτίες τους οι ακραίες καταιγίδες, οι πυρκαγιές και η ξηρασία.

Σύμφωνα με τη Munich Re, συνολικά, οι ζημιές από φυσικές καταστροφές ανήλθαν σε $160 δισ. και ήταν υψηλότερες από τον μέσο όρο του πληθωρισμού κατά τα τελευταία 30 χρόνια (US$140 δισ.). Οι ζημιές του 2018 ήταν μικρότερες από τις εξαιρετικά υψηλές ζημιές του 2017, οι οποίες είχαν ανέλθει σε US$350 δισ. και οφείλονταν κυρίως στις ζημιές ρεκόρ που προκάλεσαν οι τυφώνες.

Οι ασφαλισμένες ζημίες ανήλθαν σε US$80 δισ. και ήταν σημαντικά υψηλότερες από τον μέσο όρο του πληθωρισμού κατά τα τελευταία 30 χρόνια (US$41 δισ.), αλλά κάτω από τα στοιχεία του προηγούμενου έτους (US$140 δισ.).

Τη χρονιά που μας πέρασε περίπου 10.400 άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω φυσικών καταστροφών. Ωστόσο, σε σύγκριση με το μέσο όρο των 53.000 θυμάτων τα τελευταία 30 χρόνια, παρατηρείται μείωση. Αυτή η μακροπρόθεσμη τάση είναι μια σαφής ένδειξη ότι, παγκοσμίως, αρχίζουν να ισχύουν μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Η πιο πολύνεκρη καταστροφή του 2018 ήταν ένα επτά μέτρων τσουνάμι που έπληξε την πόλη Palu, στις 28 Σεπτεμβρίου, μετά από ένα σεισμό εκεί κοντά. Εκατοντάδες κτήρια καταστράφηκαν και 2.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ένα ακόμα τσουνάμι χτύπησε τις παράκτιες περιοχές της Σουμάτρα και της Ιάβα στις 22 Δεκεμβρίου. Το υψηλό παλιρροϊκό κύμα πιστεύεται ότι ήταν αποτέλεσμα μιας υποβρύχιας κατολίσθησης που προκλήθηκε από έκρηξη του ηφαιστείου Anak Krakatau.

Δεδομένου ότι τα υπάρχοντα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι ανταποκρίνονται μόνο σε σεισμούς, το υψηλό παλιρροϊκό κύμα βρήκε τους κατοίκους απροετοίμαστους. Τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι πιο κοστοβόρες φυσικές καταστροφές συνέβησαν στις ΗΠΑ: Τα πιο δαπανηρά συμβάντα ήταν η πυρκαγιά Camp Fire”, στη βόρεια Καλιφόρνια, με συνολικές ζημιές ύψους US$16,5 δισ. και ασφαλισμένες US$12,5 δισ., και ο τυφώνας Michael (συνολικές ζημιές ύψους US$16 δισ. και ασφαλισμένες US$10 δισ.).

Η συνεχιζόμενη ξηρασία που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή και πολλές πυρκαγιές ήταν η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή της Ευρώπης το 2018.

Οι άμεσες απώλειες ανήλθαν σε US$ 3,9 δισ. (3,2 δισ. Ευρώ), ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών των ζημιών ήταν ασφαλισμένο. Η χαμηλή στάθμη των υδάτων σε πολλά ποτάμια, που διατηρήθηκε και το φθινόπωρο, επηρέασε την ποτάμια συγκοινωνία και συνεπώς τις εμπορευματικές μεταφορές και την οικονομία.

Ο Torsten Jeworrekμέλος του ΔΣ της Munich Re, δήλωσε σχετικά: «Το 2018 συνέβησαν αρκετές σημαντικές φυσικές καταστροφές με υψηλές ασφαλισμένες απώλειες. Αυτές περιλαμβάνουν το ασυνήθιστο φαινόμενο των σοβαρών τροπικών κυκλώνων που εμφανίστηκαν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ιαπωνία, καθώς και τις πυρκαγιές του φθινοπώρου που κατέστρεψαν τμήματα της Καλιφόρνιας. Τέτοιες μεγάλες πυρκαγιές φαίνεται να συμβαίνουν συχνότερα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Απαιτείται επειγόντως δράση για τη δημιουργία κωδίκων σχετικά με τη χρήση γης για την πρόληψη των ζημιών. Δεδομένης της μεγαλύτερης συχνότητας των περιστατικών ασυνήθιστων ζημιών και της ενδεχόμενης σύνδεσης μεταξύ τους, οι ασφαλιστές πρέπει να εξετάσουν εάν τα γεγονότα του 2018 ήταν ήδη στο ραντάρ των μοντέλων τους ή εάν πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου και το underwriting τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ernst Rauchεπικεφαλής του Climate and Geosciences της Munich Re, ο οποίος αποδίδει τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια τόσο στη σημαντική αύξηση στα καυτά, ξηρά καλοκαίρια, τα οποία αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα για τη δημιουργία των πυρκαγιών, όσο και στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι οικισμοί σε περιοχές κοντά σε δάση που κινδυνεύουν από πυρκαγιά. «Τα θύματα και οι απώλειες είναι τεράστια και τα μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών και των ζημιών είναι ζωτικής σημασίας», τονίζει με τη σειρά του το στέλεχος της Munich Re.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *