Γράφει ο Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου 

Το τελετουργικό του χαιρετισμού πάντα είχε ψυχολογικά οφέλη. Βοηθάει στην αλληλεπίδραση των πλευρών της συνάντησης.
Χωρίς μια καλή μορφή πρώτης επαφής αλλά και αποχώρησης. Θα χάσουμε μια ανεκτίμητη ευκαιρία σύνδεσης  με την άλλη πλευρά.
Στις ημέρες μας, χειραψίες, κτύπημα γροθιών ακόμη και αγκώνων δεν είναι επιτρεπτά λόγω της κοντινής απόστασης.
Εκτός του λεκτικού χαιρετισμού που επιλέξετε, πρέπει να συνοδεύεται και με “μη λεκτικό χαιρετισμό”. Ποιον “μη λεκτικό χαιρετισμό” να χρησιμοποιήσουμε στις διά ζώσης ή/και διαδικτυακές μας συναντήσεις ή/και διαπραγματεύσεις;
Πως  αντικαθιστούμε τη χειραψία;  Πως εκφράζουμε μη λεκτικά τον σεβασμό μας στην άλλη πλευρά;

I. ΕΛΑΦΡΙΑ ΥΠΟΚΛΙΣΗ με τα ΧΕΡΙΑ ΚΟΛΛΗΜΕΝΑ στο πλάι.  Δείχνει ότι δεν προσφέρετε το χέρι σας αλλά έρχεστε με καλές προθέσεις. Αναγνωρίζετε το άτομο ως ξεχωριστό, το τιμάτε και η επαφή είναι ξεχωριστή. To χαμόγελο δεν είναι απαραίτητο. Είναι συνήθως  χαιρετισμός για την αρχή  της συνάντησης.

II. ΝΑΜΑ χαιρετισμός από την αρχαία Ελληνική λέξη “νᾶμα” Οι δύο παλάμες κολλημένες μπροστά στο στήθος (δεν ανεβαίνουν στο ύψος του προσώπου) σε θέση προσευχής.
Ίσως γνωστότερος ως “χαιρετισμός NAMASTE” όπως λέγεται σε χώρες της Άπω Ανατολής.
Είναι δυνατός χαιρετισμός και μπορεί να γίνει κατά την έναρξη ή/και αποχώρηση της συνάντησης.
Έχουμε συναντήσει, παλαιότερα, αρκετούς διπλωμάτες, δικηγόρους, επιχειρηματίες, στελέχη και σε δια ζώσης  διαπραγματεύσεις να  τον χρησιμοποιούν. Με αυτόν κάποιος μπορεί να χαιρετήσει όλους τους συμμετέχοντες στο διαπραγματευτικό τραπέζι αποφεύγοντας, για οποιοδήποτε λόγο, τις ατομικές χειραψίες. Πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε από αρκετούς ηγέτες και προσωπικότητες.
Σημειώστε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν  κάποιο χαιρετισμό που τον ονόμαζαν “Νάμα”. Υπάρχουν μερικοί επιστήμονες που υποστηρίζουν η σωστότερη ονομασία πρέπει να είναι η Ελληνική και όχι η σανσκριτική διότι ανταποκρίνεται ουσιαστικότερα στο χαιρετισμό.

III. ΚΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΧΕΡΙΟΥ – Κούνημα του εσωτερικού της παλάμης:
Το εσωτερικό της παλάμης σηματοδοτεί στον πρωτόγονο εγκέφαλο ότι έρχεστε ειρηνικά και φιλικά. Λέγεται ότι προέρχεται από τους Ινδιάνους της Αμερικής υποδεικνύοντας   ότι δεν κρατάνε όπλα. Για να φανεί ο χαιρετισμός σας πιο φυσικός μπορείτε καθώς κυματίζετε το χέρι σας να μετακινήσετε το επάνω μέρος του σώματος σας ελαφριά προς τα εμπρός. Ίσως είναι ο δημοφιλέστερος και ευκολότερος χαιρετισμός  σε διαδικτυακή αλληλεπίδραση.
Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε στην αρχή και στο τέλος της συνάντησης. Θεωρείτε “χαλαρός” χαιρετισμός.

IV. Το ΧΕΡΙ στην ΚΑΡΔΙΑ: Βάζοντας το χέρι στην καρδιά για μερικά δευτερόλεπτα,( όπως συνηθίζεται από μερικούς σε σε Εθνικό Ύμνο). Συνήθως γίνεται με το δεξί χέρι αλλά και το αριστερό είναι αποδεκτό. Το χαμόγελο βοηθάει. Είναι ζεστός χαιρετισμός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε στην αρχή της επαφής είτε κατά την αποχώρηση. Αποτελέσματα τελευταίων ερευνών υποστηρίζουν ότι τα άτομα που χαιρετούν με αυτόν τον τρόπο τείνουν να είναι πιο ηθικά/τίμια με την άλλη πλευρά.

V. Τα ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ ΧΙΑΣΤΗ (σχήμα Χ) στο στήθος και ένα ευγενικό νεύμα αναγνώρισης. Γρήγορος, εύκολος, προτείνεται για την αρχή της συνάντησης.

VI. Το ΣΗΜΑ της ΝΙΚΗΣ: Το γνωστό σήμα V. Είναι ενδιαφέρον χαιρετισμός και προτείνεται για το τέλος της συνάντησης ιδιαιτέρως εάν η συνάντηση ήταν αποδοτική και επιτυχημένη.
Υπάρχουν και άλλες, από χαλαρές μέχρι πολύ χαλαρές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με το κύρος της συνάντησης ή/και της άλλης πλευράς:
α) SHAKA SIGN, πιο γνωστό ως “hang loose”
β) VULCAN SALUTE από το Star Trek
γ) ΚΑΤΑΦΑΤΙΚΟ ΝΕΥΜΑ του κεφαλιού

Χρησιμοποιήστε όποια “ταιριάζει” στην προσωπικότητα σας, στη σημαντικότητα της συνάντησης και τον σεβασμό που έχουμε για την άλλη πλευρά.

Άρθρο απο: Ελληνικό Ινστιτούτο Διαπραγματεύσεων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *