H παραπάνω ρήση μοιάζει λίγο με το αναπάντητο ερώτημα αν έκανε η κότα το αυγό ή το αντίθετο. Η δική μου άποψη είναι πως τα εργαλεία από μόνα τους δεν σε κάνουν μάστορα. Όμως, τα κατάλληλα εργαλεία μπορούν να σε κάνουν ακόμα καλύτερο.

Με απλά λόγια, όσο και αν το ταλέντο σου είναι πηγαίο και μοναδικό, δεν θα μπορέσει να εξελιχθεί ιδιαίτερα, αν γύρω σου δεν δημιουργήσεις ένα περιβάλλον αντίστοιχο αυτού.

Θα αναρωτιέστε πιθανόν πώς μπορεί η δική μας εργασία, του ασφαλιστικού πράκτορα, να έχει σχέση με εργαλεία και μαστόρους, λέξεις που συνήθως χαρακτηρίζουν ανθρώπους της χειρωνακτικής εργασίας!

Η ετυμολογία της λέξης μάστορας ανάγεται στο αρχαιοελληνικό επίθετο μέγας. Το μέγας πέρασε στη  λατινική γλώσσα ως magnus = o μεγάλος και από το magnus δημιουργήθηκε το ουσιαστικό magister = επιστάτης, αξιωματούχος, διδάσκαλος.
Η λατινική λέξη επανήλθε στην ελληνική γλώσσα (αντιδάνειο) ως μαγίστωρ – μαΐστορας – μάστορας, λέξη που δήλωνε τον δάσκαλο μιας τέχνης, τον οικοδόμο, τον αρχιτεχνίτη αλλά και τον ικανό κι επιδέξιο σε κάτι.

Νομίζω αρχίζετε να καταλαβαίνετε…

Ο Financial Planner είναι ο μαγίστωρ – μαΐστορας – μάστορας της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, είναι αυτός ο ικανός και επιδέξιος επαγγελματίας που χρησιμοποιεί τη μεθοδολογία του Financial Planning! Και τι είναι το Financial Planning; Είναι η ολιστική προσέγγιση του πελάτη μας, του συνανθρώπου μας, του καθενός που θέλει να σχεδιάσει σωστά και να πετύχει τους στόχους και τα όνειρά του.

Σκεφτείτε τώρα να κάναμε το ραντεβού με τον πελάτη χαλαρά, με το τζινάκι μας και να συζητούσαμε μαζί του χωρίς… εργαλεία, αόριστα, περί ανέμων και υδάτων… Θα είχαμε παρουσιαστεί ως μάστορες financial planners; Θα είχαμε κάνει Financial Planning; Θα είχαμε βοηθήσει κάπως τον πελάτη μας;
Είμαι σίγουρη ότι θα απαντήσετε, όπως άλλωστε κι εγώ, όχι!

Σκεφτείτε τώρα τα… εργαλεία μας:

  • Επαγγελματική εμφάνιση. Νομίζω δεν χρειάζεται επεξήγηση.
  • Αποθήκη ερωτήσεων. Χωρίς ερωτήσεις δεν υπάρχουν απαντήσεις, άρα γνώση των δεδομένων του πελάτη μας!
  • Έντυπο αναγκών. Χωρίς καταγραφή των απαντήσεων, δεν θα μπορούσαμε να θυμηθούμε ούτε μια λέξη του πελάτη, στις ερωτήσεις που του κάναμε.
  • Κομπιούτερ – Χαρτί – Μολύβι. Χωρίς αυτά, υπολογισμοί κεφαλαίων, επιτοκίων, αποδόσεων, αποτιμήσεις στόχων και ονείρων και πολλοί ακόμα υπολογισμοί δεν θα μπορούσαν να γίνουν.
  • Προϊόντα. Χωρίς αυτά δεν θα υπήρχαν λύσεις!

Πιστεύω πως έγινε κατανοητό πόσο απαραίτητα είναι και για το δικό μας επάγγελμα τα εργαλεία!
Θα μου επιτρέψετε εδώ να επαναλάβω κάτι που ανέφερα στην αρχή: Όσο και αν το ταλέντο σου είναι πηγαίο και μοναδικό, δεν θα μπορέσει να εξελιχθεί ιδιαίτερα, αν γύρω σου δεν δημιουργήσεις ένα περιβάλλον αντίστοιχο αυτού.

Ο χρόνος στις μέρες μας αποτιμάται σε χρήμα και οι ακριβείς υπολογισμοί εκτιμώνται δεόντως από όλους, ειδικά αν, εκτός από ακριβείς, είναι και γρήγοροι!

Κάποτε, για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε τα κεφάλαια κάλυψης ενός πελάτη ή πηγαίναμε κατά προσέγγιση (και ο Θεός βοηθός!) ή χρειάζονταν αρκετές ώρες υπολογισμών προκειμένου να του δώσουμε μια εκτίμηση κατά προσέγγιση. Ειδικά για κεφάλαια τα οποία αναφέρονταν στο μέλλον, τα πράγματα ήταν ακόμα πιο δύσκολο να υπολογισθούν (αποπληθωρισμός κεφαλαίων, υπολογισμός σύνταξης κ.λπ).

Σήμερα, ευτυχώς, όλα είναι ευκολότερα!
Η τεχνολογία είναι πολύ μπροστά και μας βοηθά να κερδίζουμε χρόνο, πράγμα που μεταφράζεται, όπως είπαμε, σε… χρήμα!

Στη δική μας εργασία η χρήση ενός λογισμικού είναι σωτήρια! Και μπορούν όλοι όσοι ήδη το χρησιμοποιούν να το επιβεβαιώσουν.

Καταγράφουμε τις απαντήσεις του πελάτη στο έντυπο αναγκών, καταχωρούμε τα δεδομένα στο Λογισμικό και… ιδού: Υπολογισμοί, κεφάλαια, αποπληθωρισμοί, με το πάτημα ενός κουμπιού στην οθόνη μας! Με το πάτημα του επόμενου κουμπιού η μελέτη στον εκτυπωτή και από εκεί έτοιμη να παρουσιαστεί στον πελάτη μας!

Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι η χρήση ενός λογισμικού είναι το παν!
Το παν είναι η καλή γνώση αλλά και η συνεχής επιμόρφωση στη μεθοδολογία του Financial Planning. το παν είναι το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο και η επιθυμία μας να προσφέρουμε σε αυτόν. το παν είναι η καθημερινή δραστηριότητα!

Η χρήση, όμως, ενός λογισμικού μας γλυτώνει χρόνο, μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς για την ορθότητα των κεφαλαίων που προτείνουμε, μας βοηθά να κρατάμε ένα λεπτομερές ημερολόγιο για τις αλλαγές στη ζωή του πελάτη μας, από πού ξεκίνησε και πού βρίσκεται σήμερα. Με την ετήσια επανεξέταση των δεδομένων του, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν ο σχεδιασμός που του έχουμε προτείνει τον οδηγεί με ασφάλεια στην εκπλήρωση των επιθυμιών του, στον τελικό του προορισμό.

Η κα Ευφροσύνη Στουργιώτου εργάζεται στην ασφαλιστική αγορά 30 χρόνια.
Είναι απόφοιτη του Εμπορικού Κολλεγίου “Saint George” και του “Life Underwriter Training Council Fellow” American College. Κατέχει τίτλο επιμόρφωσης από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στον τομέα του “Coaching Leadership” και ως “Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων”.
Λάτρης της Ψυχολογίας και της Φιλοσοφίας, επιμορφώνεται συνεχώς στους τομείς των Business Psychology, Αυτογνωσίας και Συμπεριφοράς.
Μέλος της Ένωσης των Ελλήνων Financial Planners από το 2012 και μέλος του Δ. Σ. (Ταμίας) από τον Ιούλιο του 2017. Επί μακρόν μέλος του M.D.R.T. και της LIMRA International. Πιστοποιημένη με SQF3 από τον πανευρωπαϊκό οργανισμό Eficert.

Αναδημοσίευση απο την Ασφαλιστική Αγορά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *