Φωτ. Unsplash
Προκειμένου να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν οι ασφαλιστικές καλύψεις στις επιχειρήσεις, συγκεντρώσαμε στοιχεία για 7 αποζημιώσεις που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια και σας τις παρουσιάζουμε.
ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΚΗΣ
Πα 24/03/2023, 06:00
Alfa Beta Roto
Η εταιρεία παραγωγής εύκαμπτης συσκευασίας τροφίμων Alfa Beta Roto ABEE, βρέθηκε τον Ιούλιο του 2011 αντιμέτωπη με την καταστροφή, όταν μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στις εγκαταστάσεις της στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Το ύψος της αποζημίωσης καθορίσθηκε στο ποσό των 25,85 εκατ. ευρώ, από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της ασφαλιστικής αγοράς για ένα συμβάν, την οποία έλαβε από τις εταιρείες ΑΧΑ Ασφαλιστική, Interamerican, Εθνική Ασφαλιστική, Ευρώπη ΑΕΓΑ, Groupama και Generali.
Η ενεργοποίηση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου της Alfa Beta Roto, εξασφάλισε στην εταιρεία την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών από την καταστροφική πυρκαγιά, ζημιών που, μεταξύ άλλων, αφορούσαν στις κτιριακές εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα, τα εμπορεύματα, αλλά και στην επακόλουθη απώλεια εισοδήματος.
Ο διακανονισμός της υπόθεσης χαρακτηρίσθηκε και από μια «σειρά θετικών ρεκόρ» για την ασφαλιστική αγορά, όπως:
· τις 9 ημέρες που απαιτήθηκαν για τη συμφωνία της πρώτης προκαταβολής, ύψους 5 εκατ. ευρώ,
· τις 24 ημέρες που απαιτήθηκαν – μετά από το αίτημα της οριστικής απαίτησης – για την σύνταξη της πραγματογνωμοσύνης,
· τους 4 1/2 μήνες που μεσολάβησαν από την ημέρα της ζημιάς για την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών αποδοχής της αποζημίωσης,
· τις 6 ημέρες που μεσολάβησαν εν συνεχεία για την έναρξη καταβολής της αποζημίωσης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεσιτικής εταιρείας, Ξηρογιαννόπουλος Insurance Brokers, Σίμος Ξηρογιαννόπουλος, είχε δηλώσει τότε ότι οι έξι ασφαλιστικές, σε συνεργασία με τη μεσιτική εταιρεία και τους πραγματογνώμονες, έδωσαν τη δυνατότητα σε μια απόλυτα υγιή εταιρεία, με τοπική και εξαγωγική δραστηριότητα, να προχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα απρόσκοπτα στο έργο της, να επανακτήσει την παραγωγική της δυνατότητα, να διατηρήσει το πελατολόγιό της και, κυρίως, να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας παρά τις αρνητικές οικονομικές συγκυρίες.
ΚΡΙ ΚΡΙ
Ήταν παραμονή Χριστουγέννων του 2013, όταν μετά από πυρκαγιά καταστράφηκε η μονάδα γιαουρτιού της γαλακτοβιομηχανίας ΚΡΙ ΚΡΙ στο νομό Σερρών. Οι επιπτώσεις αλυσιδωτές για τους μετόχους και τους εργαζόμενους της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας, αλλά και για τους συνεργαζόμενους γαλακτοπαραγωγούς του Νομού Σερρών.
Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ της 7ης Ιανουαρίου του 2014 η «Ναυτεμπορική», « Στα 18,75 εκατ. ευρώ προσδιορίζεται, βάσει της αρχικής εκτίμησης, το ύψος της ζημιάς από την πυρκαγιά που ξέσπασε στη μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών της Κρι-Κρι στις Σέρρες…» Η εταιρεία εκτιμούσε ότι θα εισπράξει την ασφαλιστική της αποζημίωση εντός του έτους, και ότι είχε καταρτίσει σχέδιο για την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγικής λειτουργίας της μονάδας. Αρχές Ιουνίου του 2014, είχε ολοκληρωθεί η α΄ φάση του διακανονισμού της ασφαλιστικής αποζημίωσης της εταιρείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της, είχε εισπραχθεί ήδη το ποσό των 10.530 χιλ. ευρώ σε πλήρη και ολοσχερή εξόφληση από τις ασφαλίστριες εταιρείες Generali Hellas ΑAE και Groupama Φοίνιξ AEΑΕ.
Τα αποτελέσματα που ακολούθησαν, «έδειξαν» ότι η καταστροφική πυρκαγιά ήταν απλώς ένα επεισόδιο στη διαδρομή της εταιρείας, αφού κατά την περίοδο 2015-2019 ο κύκλος εργασιών της ΚΡΙ ΚΡΙ Α.Ε. αυξήθηκε από τα 67 στα 113 εκατ. ευρώ (το 36% αποτελούσε εξαγωγές), τα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA) από τα 7,3 στα 21,1 εκατ. και τα προ φόρων αποτελέσματά της από τα +4,3 εκατ. στα +17,6 εκατ. ευρώ.
DRUCKFARBEN
H μεγαλύτερη αποζημίωση για το 2016, ήταν αυτή που «έσβησε» τις επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς στο εργοστάσιο παρασκευής μελανιών και οικοδομικών χρωμάτων της Druckfarben Ελλάς ΑΕΒΕ, στον Ασπρόπυργο. Η εταιρεία στάθηκε στα πόδια της σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ο παράγοντας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ήταν η προκαταβολή ασφαλιστικής αποζημίωσης ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ που δόθηκε σε λιγότερο από 40 ημέρες και επέτρεψε στην εταιρεία να επαναλειτουργήσει το παλιό της εργοστάσιο στη Χαλκίδα και να θέσει ξανά τη γραμμή παραγωγής της σε λειτουργία, μειώνοντας κατά αυτό τον τρόπο την απώλεια κερδών της. Η Druckfarben είχε ασφαλιστήριο συμβόλαιο στις εταιρείες Εθνική Ασφαλιστική (leader του συμβολαίου), AXA, Interasco, Generali και Ευρώπη Ασφαλιστική. Η τελική αποζημίωση ύψους 11.950.000 ευρώ δόθηκε στο χρόνο ρεκόρ των οκτώ μηνών ενώ καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη αποζημίωση για το έτος 2016.
Οι μεσίτες Μωρίς και Ζακ Καπουάνο, αναφερόμενοι τότε στην υπόθεση, είχαν επισημάνει ότι η εξέλιξη της αποζημίωσης στην DRUCKFARBEN αναδεικνύει τόσο το ρόλο της διαμεσολάβησης όσο και της εξειδικευμένης παροχής υπηρεσιών. «Είναι χαρακτηριστικό ότι καταφέραμε να βοηθήσουμε τον πελάτη 45 ημέρες μετα την εκδήλωση της πυρκαγιάς με προκαταβολή 4.000.000 ευρώ, και να προχωρήσουμε στο τελικό κλείσιμο της αποζημίωσης, που ανήλθε σε 11,95 εκατ. ευρώ, μέσα σε 8 μήνες».
ΓΛΑΡΟΣ
Τον Απρίλιο του 2016, καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά το εργοστάσιο ΓΛΑΡΟΣ, στην περιοχή Ξηροποτάμου Δράμας. Η αιτία, άγνωστη, έκανε στάχτη τα εργαστήρια ενώ προκάλεσε μικρότερες ζημιές στην υπόλοιπη κτιριακή εγκατάσταση. Σε διάστημα περίπου δυο μηνών από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, η ΑΧΑ Ασφαλιστική αποζημίωσε την εταιρεία.
CRETA FARMS
Στις 14 Μαρτίου 2014, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ημερών, «ξέσπασε μεγάλη φωτιά στις κεντρικές αποθήκες και στους ψυκτικούς θαλάμους της Creta Farms, στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Η φωτιά επεκτάθηκε σε δύο κτήρια και κατέστρεψε ολοσχερώς το σύνολο των κτηριακών εγκαταστάσεων και του περιεχομένου τους».
Συνέπεια αυτής της καταστροφής ήταν φυσικά η παραγωγή της εταιρείας να μπορεί να συνεχιστεί μόνο για μερικές ημέρες και τις επόμενες εβδομάδες οι πωλήσεις να μειωθούν ραγδαία. Η εταιρεία, εκτός της ξαφνικής απώλειας των αποθεμάτων της, έμεινε επίσης χωρίς αποθηκευτικούς χώρους, τόσο για τις νέες παραλαβές όσο και για τα προϊόντα που παράγονταν μετά τη ζημιά.
Και εδώ όμως το ασφαλιστήριο έδωσε τη λύση, επιτρέποντας στη βιομηχανία να καλύψει τις ζημιές της και να επαναλειτουργήσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Ειδικότερα, όπως είχε τότε ανακοινώσει η Creta Farms, έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας διακανονισμού της ασφαλιστικής αποζημίωσης, εισέπραξε ως αποζημίωση το ποσό των 9,15 εκατ. ευρώ, το οποίο διατέθηκε για την αναπλήρωση κατεστραμμένων αποθεμάτων, την αποκατάσταση αποθηκευτικών χώρων και την κάλυψη της απώλειας μεικτών κερδών που υπέστη λόγω της πυρκαγιάς. Η αποζημίωση καταβλήθηκε από το συνασφαλιστικό σχήμα, απαρτιζόμενο από τις εταιρείες Groupama – Φοίνιξ Α.Ε.Α.Ε., Εθνική Α.Ε.Ε.Γ.Α., Ευρώπη Α.Ε.Γ.Α., Generali Hellas A.A.E. και Αγροτική Ασφαλιστική Α.Ε. κατά την αναλογία συμμετοχής εκάστης συνασφαλίστριας εταιρείας. Η εταιρεία που διαμεσολάβησε για την ασφάλιση ήταν η Eurolδιαμεσολάβησης ήταν η ERB AEMA με επικεφαλής την Άννυ Τρύφων.
SUNLIGHT
Ένα από τα πιο καταστροφικά γεγονότα που κλήθηκε να καλύψει η ασφαλιστική αγορά ήταν η πυρκαγιά που ξέσπασε την Πρωτομαγιά του 2018 στο εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight, του του Ομίλου Εταιρειών Olympia, στο Όλβιο Ξάνθης. Η φωτιά κατέστρεψε το κεντρικό κτίριο κατασκευής μπαταριών υποβρυχίων και formation και έκαψε ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, υγρά μπαταριών και πλαστικά. Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα δύο τμήματα, καθώς και το συγκρότημα γραφείων. Με την άμεση ενεργοποίηση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων της η εταιρεία κατάφερε να καλύψει ζημιές περί των 66 εκατ., το μεγαλύτερο ποσό αποζημίωσης που έχει καταβληθεί έως σήμερα στην Ελλάδα, και να επανέλθει γρήγορα έχοντας αποκαταστήσει πλήρως την λειτουργία της. Τη Sunlight κάλυψαν ασφαλιστικά οι εταιρείες ERGO (25%), Ευρώπη (20%), Interamerican (19%), Generali (15%), Eurolife (9%), Interasco (4%), Ευρωπαϊκή Πίστη (4%) & Ορίζων (4%).
Η Sunlight, με τότε ανακοίνωσή της, εξέφρασε τις ευχαριστίες της σε όλα τα μέλη του συνασφαλιστικού σχήματος και συγκεκριμένα στη leader εταιρία ERGO Ασφαλιστική Α.Ε. (ποσοστό συμμετοχής 25%), η οποία διηύθυνε την όλη διαχείριση της ζημιάς καθώς στον μεσίτη ασφαλίσεων Aon, για την άψογη συνεργασία, την αμέριστη συμπαράσταση και την ουσιαστική στήριξη που παρείχαν στην εταιρία σε μία αρκετά δύσκολη συγκυρία.
ΥΦΑΝΤΗΣ-ΤΡΙΚΑΛΑ
Ζημιές που δεν ξεπερνούν τις 200.000-250.000 ευρώ υπέστησαν, και δεν επηρέασαν την παραγωγική ικανότητα της επιχείρησης, υπέστησαν εφέτος τον Ιανουάριο οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου Υφαντής στο Γρίζανο Τρικάλων από μεγάλη πυρκαγιά. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να σώσουν τη μονάδα φέτας του εργοστασίου, αλλά κάηκαν ολοσχερώς τόσο το κεντρικό κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της εταιρείας όσο και μια τεράστια αποθήκη που ήταν γεμάτη με εμπόρευμα. Το εργοστάσιο ήταν ασφαλισμένο σε συνασφαλιστικό σχήμα από τις AXA, Generali, Groupama.
Άρθρο απο το moneyreview