Όταν καταλαβαίνουμε πως κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας, η πρώτη σκέψη που κάνουμε είναι: Χρειάζομαι Γιατρό!
Η Ιατρική είναι η επιστήμη χάριν στην οποία σήμερα ζούμε περισσότερα χρόνια και κυρίως σε πιο υγιή κατάσταση από κάθε άλλη εποχή, στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ο γιατρός δεν είναι πια ο μάγος της φυλής ή η «κυρά μας η μαμή», αλλά ο επιστήμονας ο οποίος επιμορφώνεται συνεχώς και ο οποίος στηρίζεται σε έρευνες, συγγράμματα και στατιστικές, προκειμένου να κάνει διάγνωση και να μας δώσει μια αγωγή η οποία θα οδηγήσει στην θεραπεία μας. Παράλληλα υπάρχουν Οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς και πολλοί ακόμα φορείς, εξειδικευμένα συμβούλια (π.χ. Ογκολογικά, Καρδιολογικά κλπ), που αποτελούν πηγές πληροφοριών για τα ιατρικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται παγκοσμίως..
Όμως και εμείς, οι σημερινοί άνθρωποι-ασθενείς είμαστε πιο διαφορετικοί από ποτέ! Ψάχνουμε, διαβάζουμε , αναζητάμε την πληροφορία και μόνοι μας, μιας και μας προσφέρεται απλόχερα μέσω του διαδικτύου!
Η σχέση όμως γιατρού- ασθενή παραμένει σε μεγάλο βαθμό η ίδια, παρά τις τόσες μεγάλες αλλαγές. Ακούμε αυτά που μας λέει, αποδεχόμαστε την αγωγή που μας δίνει και πορευόμαστε χωρίς ερωτήσεις στον δρόμο που ο γιατρός μας χαράσσει.
Ίσως όμως, είναι καιρός να προχωρήσουμε αυτή την σχέση ένα ή και δύο βήματα παραπέρα!
Το πρώτο σημαντικό βήμα όταν πηγαίνουμε στον γιατρό, είναι να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τις ερωτήσεις που θα μας κάνει. Οι απαντήσεις μας θα τον βοηθήσουν να καταλάβει, σε πρώτο επίπεδο, τι μας συμβαίνει και σε τι εξετάσεις πιθανόν θα χρειαστεί να υποβληθούμε για περαιτέρω διευκρίνιση.
Γι αυτό πρέπει να γνωρίζουμε καλά:
- Τα φάρμακα που παίρνουμε (αν παίρνουμε)
- Τον λόγο, το διάστημα και την δοσολογία της αγωγής που ακολουθούμε
- Το ιατρικό ιστορικό μας αναλυτικά καθώς και
- Το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς μας, όσο πιο πίσω μπορούμε να γνωρίζουμε.
Αν δεν μπορούμε να τα θυμόμαστε απ’ έξω, καλό είναι να τα γράφουμε! Όταν οι γιατροί έχουν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, ή και ακόμα περισσότερες, μπορούν να καταλήξουν γρηγορότερα σε ένα πρώτο συμπέρασμα. Το δεύτερο σημαντικό βήμα, είναι να δείχνουμε ότι είμαστε καλά πληροφορημένοι και ότι θέλουμε να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασής μας, των εναλλακτικών αλλά και της θεραπείας που εκείνος θα μας προτείνει.
Κάποιες ερωτήσεις που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι οι παρακάτω:
- Μπορείτε να μου πείτε τα οφέλη και τους κινδύνους της αγωγής που προτείνετε;
- Υπάρχουνε εναλλακτικές λύσεις; Αν ναι, ποια είναι τα αντίστοιχα υπέρ και κατά της καθεμίας;
- Ποια είναι τα συμπεράσματα τυχόν εμπειρικών ερευνών που έχουν διεξαχθεί γι’ αυτή την αγωγή ή τις εναλλακτικές αγωγές;
- Είναι γνωστές οι παρενέργειες των φαρμάκων που πρέπει να πάρω; Αν ναι ποιες είναι;
- Τι θα γίνει αν δεν κάνω τίποτα; Θα επηρεάσει αυτό την ποιότητα της ζωής μου ή τα χρόνια ζωής που μου απομένουν;
- Αν προχωρήσω στην αγωγή, θα χρειαστώ περαιτέρω θεραπεία στο μέλλον;
- Είναι πιθανόν να καλυφθεί το κόστος της αγωγής από το ταμείο μου και σε τι ποσοστό; Αν όχι ποιο είναι το συνολικό κόστος;
Με αυτόν τον τρόπο δεν θα λάβουμε απλώς τις απαντήσεις που θα μας βοηθήσουν να πάρουμε μια εμπεριστατωμένη απόφαση, θα κερδίσουμε επίσης τον σεβασμό του γιατρού μας! Στην ιδεατή περίπτωση, θα έχουμε όλη την πληροφορία που χρειαζόμαστε για να πάρουμε τις αποφάσεις μόνοι μας, με την βοήθεια και υποστήριξη του γιατρού μας, χωρίς μεροληψίες και βιαστικές κινήσεις.
Ακόμα όμως κι αν δεν μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε, με την πρώτη, στο μυαλό μας τι είναι καλύτερο να κάνουμε για την υγεία και την ζωή μας, υπάρχει πάντα η δεύτερη γνώμη και στην χειρότερη και η τρίτη!
Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σημαντικό να αναλάβουμε τον έλεγχο της διαδικασίας, με την οποία λαμβάνονται οι ιατρικές αποφάσεις που επηρεάζουν την ζωή μας!
Παραμένοντας συνειδητοποιημένοι ασθενείς, βοηθάμε στην γρηγορότερη αποθεραπεία μας.
Να προσέχετε και να περνάτε καλά.
#menoumespiti προστατεύουμε την ζωή την δική μας και των αγαπημένων μας!