Είναι πραγματικά πολλοί αυτοί που δεν γνωρίζουν την σημασία δύο εννοιών πολύ σημαντικών για την υγεία, αλλά πολλές φορές και για την ίδια την ζωή μας και αυτές είναι οι έννοιες:
Ατύχημα και Επείγον Περιστατικό
Θα προσπαθήσω να βοηθήσω στην κατανόηση αυτών των δύο εννοιών, δίνοντας τους ορισμούς τους & κάποια παραδείγματα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών (αλλά και πως αντιδράμε σε αυτά σε πρώτο χρόνο) ώστε όσοι διαθέτετε ασφαλιστήριο συμβόλαιο να μπορείτε να αξιοποιήσετε τις παροχές του στο έπακρο, χωρίς ερμηνευτικές παρεξηγήσεις με την ασφαλιστική σας εταιρεία, ενώ όσοι δεν έχετε να γνωρίζετε πως μπορείτε να αντιδράσετε άμεσα σε κάποιο από αυτά.
1.Ατύχημα ορίζουμε κάθε σωματική βλάβη που οφείλεται σε αιτία εξωτερική , βίαιη, ξαφνική, παρά την θέλησή μας και η οποία εκδηλώνεται με θλαστικά τραύματα, κατάγματα, ρήξη μυών και συνδέσμων, πνιγμό, χημική δηλητηρίαση, εγκαύματα και τραυματισμούς εσωτερικών και εξωτερικών οργάνων.
2. Επείγον περιστατικό ορίζουμε την αιφνίδια μεταβολή της υγείας μας, λόγω επείγουσας παθολογικής κατάστασης ή ατυχήματος, η οποία χρειάζεται άμεση ιατρική εκτίμηση και θεραπεία στην πιο κοντινή δομή υγείας. Μπήκαμε στο καλοκαίρι πράγμα που σημαίνει πως καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια από τα πιο συνηθισμένα καλοκαιρινά ατυχήματα και ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις που χρειάζεται να κάνουμε για την αντιμετώπισή τους.
Θεωρώ δεδομένο πως όλοι μας το πρώτο πράγμα που βάζουμε στις αποσκευές μας ξεκινώντας για διακοπές είναι το βασικό φαρμακείο δηλαδή οινόπνευμα, οξυζενέ, ιώδιο ή betadine, βαμβάκι, θερμόμετρο, αμμωνία ή αλοιφή για τσιμπήματα, κάποιο αντισταμινικό ειδικά στην περίπτωση που είμαστε ευαίσθητοι με αλλεργίες, γάζες, επίδεσμο ελαστικό, τραυμαπλάστ, τσιμπιδάκι ή βελόνα για τα αγκάθια, καταπραϋντικό εγκαυμάτων, φυσικά δάκρυα και την κάρτα νοσοκομειακής περίθαλψής μας στην περίπτωση που έχουμε ασφαλιστήριο υγείας!
Με αυτά λοιπόν τα όπλα ας δούμε πως αντιδρούμε σε κάποια καλοκαιρινά ατυχήματα!
Πάτησα αχινό ή με εκδικήθηκε μια φραγκοσυκιά!
(Χαρακτηρισμός: Απλό Ατύχημα)
Οι αχινοί είναι μικρά, θαλάσσια ζώα που φέρουν αγκάθια. Απαντώνται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου και ζουν στη λάσπη του βυθού, σε μέρη με φύκια ή επάνω σε βράχους, σε μικρό σχετικά βάθος. Αχινοί, αστερίες και φύκια μαρτυρούν πόσο υγιές είναι ένα θαλάσσιο οικοσύστημα (να χαιρόμαστε λοιπόν όταν τους βλέπουμε στην θάλασσα που κολυμπάμε).
Οι φραγκοσυκιές πάλι είναι πολύ διαδεδομένες στην ελληνική ύπαιθρο και έχουν πολύ νόστιμους αλλά ….επιθετικούς καρπούς.
Αν «πατήσουμε» αχινό λοιπόν ή «αγκαλιαστούμε» με μία φραγκοσυκιά, δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε! Αυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε υπομονή για να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε τα πολλά μικρά αγκαθάκια που θα έχουν καρφωθεί στο δέρμα μας. Το περιστατικό πάντως δεν είναι σοβαρό, ούτε υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Ο μόνος ίσως κίνδυνος είναι να δημιουργηθεί κάποιο απόστημα, σε περίπτωση που δεν μπορέσουμε να αφαιρέσουμε κάποια αγκάθια από το δέρμα μας.
Τι μπορούμε να κάνουμε?
Καταρχάς χρειάζεται να καθαρίσουμε την περιοχή με οινόπνευμα ή οξυζενέ, για να αποφύγουμε όποια πιθανότητα μόλυνσης. Αν παρ’ ελπίδα δεν έχουμε, χρησιμοποιούμε ζεστό νερό. Στην συνέχεια αλείφουμε με λάδι τα σημεία της επιδερμίδας που έχουν μπει τα αγκαθάκια χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο ή baby oil ή ακόμα και λάδι αντηλιακό. Ό,τι έχουμε εύκαιρο, αρκεί να είναι λιπαρή ουσία. Περιμένουμε λίγο και όταν μαλακώσει το δέρμα ξεκινάμε την επιχείρηση αφαίρεσης των αγκαθιών με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών ή αν δεν έχουμε με μία βελόνα (προσοχή μην πληγώσετε πολύ το δέρμα) που έχουμε απολυμάνει προηγουμένως με οινόπνευμα ή καίγοντάς τα με έναν αναπτήρα.
Αν πάλι δεν διαθέτουμε τσιμπιδάκι ή καρφίτσα, πιέζουμε στα σημεία με τα δάχτυλά μας, ώστε να βγουν προς τα έξω τα αγκάθια του αχινού. Προσεκτικά, τα τραβάμε για να τα απομακρύνουμε. Τελειώνοντας την διαδικασία απολυμαίνουμε ακόμα μία φορά με οινόπνευμα ή οξυζενέ την περιοχή, για να αποφύγουμε την μόλυνση, την καλύπτουμε με αυτοκόλλητη γάζα και προσπαθούμε να μην καταπονήσουμε το σημείο για ένα με δύο 24ωρα.
Αν παρά τα παραπάνω υπάρξει πόνος ή πρήξιμο σκόπιμο είναι να μιλήσουμε ή να επισκεφτούμε έναν γιατρό.
Όσοι από εμάς έχουμε ασφαλιστήριο υγείας Interamerican, η Άμεση Ιατρική Βοήθεια είναι στην διάθεσή μας 24 ώρες το 24ωρο μέσω του τηλέφωνου 1010 ή μέσω του MediOn app.
Με τσίμπησε δράκαινα ή σκορπίνα
(Χαρακτηρισμός: Ατύχημα – Επείγον Περιστατικό)
Η δράκαινα είναι ένα ψάρι πολύ επικίνδυνο. Έχει επτά δηλητηριώδης αγκαθωτές ακτίνες στο ραχιαίο πτερύγιο, ενώ και στην άκρη του επικαλύμματος υπάρχει ένα αγκάθι. Αυτά συνδέονται με δηλητηριώδεις αδένες, το δηλητήριο των οποίων ενεργεί τόσο στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου όσο και στο αίμα όταν αυτός έχει την ατυχία να τσιμπηθεί. Το τσίμπημα της δράκαινας και της σκορπίνας είναι εξαιρετικά επώδυνο. Το αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση είναι ο έντονος και με διάρκεια πόνος, η λιποθυμία, ο εμετός και ο υψηλός πυρετός.
Οι παρενέργειες ενός τέτοιου τσιμπήματος διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με τις άμυνες και τις αντιστάσεις του οργανισμού του.
Τι μπορούμε να κάνουμε?
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βγούμε αμέσως έξω από το νερό και αν είναι δυνατόν να επισκεφθούμε ένα σημείο που θα μας προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Αυτό είναι σημαντικό γιατί το τσίμπημα μιας δράκαινας, που όσο μεγαλύτερη είναι σε μέγεθος, τόσο πιο επώδυνο είναι, μπορεί σε ορισμένους να δημιουργήσει αλλεργικό σοκ με πολύ άσχημα επακόλουθα.
Το δηλητήριο της δράκαινας έχει ένα τύπο πρωτεΐνης που είναι πολύ ασταθής με τη θερμότητα. Αυτό σημαίνει ότι η μόνη θεραπεία είναι να τεθεί το σκέλος που τραυματίστηκε σε πολύ ζεστό νερό, τόσο, ώστε να μην προκαλέσει στον παθόντα εγκαύματα. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη μπορεί να διασπαστεί σε θερμοκρασίες άνω των 40 ° C. Αυτό έχει ως στόχο να επιφέρει ταχεία και μόνιμη ανακούφιση από τον πόνο, όμως μια ιατρική διάγνωση κρίνεται απαραίτητη.
Θυμηθείτε πως όσοι από εμάς έχουμε ασφαλιστήριο Interamerican, η Άμεση Ιατρική Βοήθεια είναι στην διάθεσή μας όχι μόνο για να μιλήσουμε με γιατρό, αλλά και για να ενημερωθούμε για την πιο κοντινή δομή υγείας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε άμεσα το συμβάν.
Με δάγκωσε φίδι
(Χαρακτηρισμός: Ατύχημα- Επείγον Περιστατικό)
Αν και τα δηλητηριώδη φίδια στην Ελλάδα ανέρχονται μόλις σε επτά είδη, από τα οποία τα πέντε θα μπορούσαν να θεωρηθούν επικίνδυνα για τον άνθρωπο, τους περισσότερους μας διακατέχει αδικαιολόγητος φόβος για το (σπάνιο σχετικά) ενδεχόμενο τσιμπήματος από δηλητηριώδες φίδι.
Τα πρώτα συμπτώματα μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα είναι πόνος και οίδημα στο σημείο της έγχυσης, εντός λίγων λεπτών. Στην συνέχεια και όσο ο χρόνος περνάει χωρίς τις πρώτες βοήθειες, το οίδημα αυξάνεται και εξαπλώνεται και στο υπόλοιπο δαγκωμένο μέλος, ενώ μέσα σε λίγες ώρες ενδέχεται τα συμπτώματα να γίνουν πιο έντονα και σοβαρά.
Τι μπορούμε να κάνουμε?
Αμέσως μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα οι κινήσεις που πρέπει να κάνουμε ή να μην κάνουμε, είναι λίγες αλλά ουσιαστικές. Ο πανικός δεν βοήθησε ποτέ ίσα ίσα χειροτερεύει την κατάσταση. Με τα σημερινά μέσα έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας να φτάσουμε σε ένα νοσοκομείο. Αφαιρούμε όποιο αντικείμενο ή ύφασμα θα μπορούσε να σφίξει το μέλος όσο αυτό πρήζεται (π.χ. δαχτυλίδια, ρολόι, βραχιόλια, κτλ). Κρατάμε το θύμα και το δαγκωμένο μέλος ακίνητο εάν δεν είναι απαραίτητη η μετακίνησή του. Με την ακινησία καθυστερούμε την εξέλιξη των συμπτωμάτων. Δεν κόβουμε ή σκίζουμε το δέρμα δεν ρουφάμε το δηλητήριο. Όχι μόνο δεν ωφελεί σε τίποτα, αντιθέτως μάλιστα, το τραύμα και το σοκ που προκαλείται με αυτήν την πράξη επιδεινώνουν την κατάσταση και τα συμπτώματα. Δεν δένουμε το δαγκωμένο μέλος. Δεν πρέπει να εμποδιστεί η κυκλοφορία του αίματος, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δημιουργίας θρόμβων και νέκρωσης του άκρου. Το δηλητήριο εξαπλώνεται κυρίως μέσω της λέμφου, συνεπώς μία σφιχτή περίδεση που θα σταματούσε την κυκλοφορία του αίματος είναι ανώφελη και επικίνδυνη. Αντιθέτως, μπορούμε να τυλίξουμε το δαγκωμένο μέλος με κοινό, ελαστικό επίδεσμο από την πληγή έως την βάση του άκρου, τόσο λίγο σφιχτά όσο σε περίπτωση διαστρέμματος (να διατηρείται ο σφυγμός στην άκρη του μέλους). Αυτό μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη των συμπτωμάτων, κάτι που ίσως βοηθούσε σε ενδεχόμενη πολύωρη μεταφορά του ασθενή σε νοσοκομείο. Ο επίδεσμος θα πρέπει να λύνεται και να δένεται αναλόγως κάθε 15-25 λεπτά, διότι το μέλος πρήζεται και η περίδεση σφίγγει περισσότερο. Παρόλα αυτά, μία τέτοια περίδεση δεν είναι και απαραίτητη. Δεν τοποθετούμε αντισηπτικά, άλλες ουσίες ή πάγο στην περιοχή του τραύματος. Δεν δίνουμε στον ασθενή αλκοόλ, παυσίπονα ή άλλα φάρμακα. Τον οδηγούμε σε κοντινό νοσοκομείο με ψυχραιμία και ασφάλεια.
Πάτησα τενεκεδάκι ή γυαλί
(Χαρακτηρισμός: Ατύχημα που μπορεί να εξελιχθεί σε Επείγον Περιστατικό)
Οτιδήποτε μπει στο δέρμα, θεωρείται ξένο σώμα και στην περίπτωση που δεν αφαιρεθεί, μπορεί να δημιουργήσει μόλυνση. Επίσης, τόσο το κόψιμο από ένα σκουριασμένο τενεκεδάκι όσο και από ένα κομμάτι γυαλί είναι πιθανό να προκαλέσουν τέτανο.
Τι μπορούμε να κάνουμε?
Καθαρίζουμε την πληγή με άφθονο νερό βρύσης και σαπούνι ή αντισηπτικό, ώστε να απομακρυνθεί κάθε ξένο σώμα. Αφού βεβαιωθούμε πως δεν έχει παραμείνει κάποιο κομματάκι γυαλιού στο δέρμα, πιέζουμε με μια καθαρή πετσέτα πάνω στο τραύμα, για να σταματήσει η αιμορραγία.
Αν δεν είμαστε εμβολιασμένοι για τον τέτανο (επαναληπτικές δόσεις του αντιτετανικού εμβολίου πρέπει να γίνονται κάθε 10 χρόνια μετά την ηλικία των 18 ετών), θα χρειαστεί να απευθυνθούμε σε φαρμακοποιό ή σε κάποια μονάδα υγείας για να μας κάνουν αντιτετανικό ορό.
Πριν κάνουμε τον αντιτετανικό ορό, είναι σκόπιμο να συμβουλευτούμε το γιατρό μας, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει και κατά πάσα πιθανότητα θα μας συστήσει να πάρουμε και αντιβίωση (όσοι από εμάς έχουμε ασφαλιστήριο Interamerican η Άμεση Ιατρική Βοήθεια είναι στην διάθεσή μας και για να μιλήσουμε με γιατρό αλλά και για να μας ενημερώσει για τα φαρμακεία της περιοχής που βρισκόμαστε) . Στην περίπτωση που δεν είμαστε σίγουροι αν έχει παραμείνει κάποιο κομματάκι γυαλιού στην πληγή, πρέπει να πάμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, όπου θα χρειαστεί να βγάλουμε μια ακτινογραφία και να μας αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα.
Εγκαύματα – ηλίαση – θερμοπληξία: τα πιο συνήθη… ατυχήματα του καλοκαιριού
(Χαρακτηρισμός: Ατύχημα που μπορεί να εξελιχθεί σε Επείγον Περιστατικό)
Ο ήλιος είναι πηγή ενέργειας και ζωής και γι’ αυτό είναι φίλος μας. Παρόλο που η πληροφόρηση για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία μας κατακλύζει, ελάχιστοι έχουμε συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την έκθεση στον ήλιο (και όχι αναγκαστικά την παρατεταμένη έκθεση, αλλά και τη μικρότερης διάρκειας).
Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο βαθμό ευαισθησίας στον ήλιο. Τα παιδιά (λόγω λεπτών οστών του κρανίου), οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι κάθε ηλικίας με ανοιχτό χρώμα δέρματος, άτομα που λαμβάνουν χρονίως ορισμένου τύπου φάρμακα, όπως αντιχολινεργικά, αντιισταμινικά, β-αναστολείς κ.ά., όσοι αθλούνται και οι πάσχοντες από ορισμένα ιατρικά νοσήματα (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτη) είναι πιο επιρρεπείς στις ακτίνες του ηλίου.
Ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να διατηρεί σταθερή την εσωτερική του θερμοκρασία (36,8+/-0,4 βαθμούς Κελσίου). Το φυσιολογικό άτομο έχει μηχανισμούς ομοιόστασης ώστε να εξισορροπεί τις διαταραχές θερμοκρασίας, με βασικότερους την εφίδρωση, την περιφερική αγγειοδιαστολή και το μηχανισμό της δίψας. Όταν για κάποιο λόγο οι μηχανισμοί αυτοί αρθούν, ή δεν επαρκούν, τότε προκύπτει η ηλίαση (υπερθερμία), δηλαδή η παθολογική κατάσταση που εμφανίζεται ύστερα από μεγάλης διάρκειας έκθεση στον ήλιο. Οφείλεται στην ευαισθησία του εγκεφάλου στη θερμότητα και προκαλείται από τον ερεθισμό των μηνίγγων.
Η ηλίαση μπορεί να είναι ελαφριά, μεσαία ή βαριά.
Στην ελαφριά ηλίαση εμφανίζονται: κόπωση και ατονία, ζάλη, έντονη εφίδρωση, ερυθρότητα δέρματος, εμβοές ώτων.
Στη μεσαίας βαρύτητας ηλίαση (θερμοπληξία) συναντούμε: έντονη κεφαλαλγία, ίλιγγος, ναυτία, έμετος, μειωμένη εφίδρωση, ταχυπαλμία και ταχύπνοια, πυρετός με ρίγος έως και 39°C, τάση λιποθυμίας, κράμπες, φουσκάλες στο δέρμα- εγκαύματα.
Στη βαριά ηλίαση εμφανίζονται: ωχρότητα, διανοητική σύγχυση, παραλήρημα, απώλεια συνείδησης, σπασμοί, παραισθήσεις, πυρετός έως και 41°C, ακούσια ούρηση και αφόδευση, εγκεφαλικές βλάβες.
Η καλύτερη τακτική ενάντια στην ηλίαση είναι η αποφυγή της.
Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες που οι ακτίνες του είναι κάθετες, δηλαδή από τις 11.00 έως και τις 16.00
Κάνουμε χρήση αντιηλιακής κρέμας (με συχνή ανανέωσή της)
Καλύπτουμε το σώμα με δροσερά και ανοικτού χρώματος ρούχα και καπέλο
Ενυδατώνουμε τον οργανισμό με δροσερό νερό και χυμούς
Κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα ή συχνά ντους
Αποφεύγουμε τα βαριά γεύματα και το αλκοόλ
Αν όμως δεν καταφέρουμε να την αποφύγουμε …τι μπορούμε να κάνουμε?
Αντιμετώπιση ελαφρών εγκαυμάτων:
Ξεπλένουμε το τραύμα με κρύο νερό για 10 λεπτά περίπου, ώστε να σταματήσουμε το κάψιμο και να ανακουφίσουμε τον πόνο.
Αφαιρούμε κοσμήματα, ρολόγια και σφιχτά ρούχα από την τραυματισμένη περιοχή.
Καλύπτουμε την περιοχή με αποστειρωμένο επίδεσμο ή σεντόνι.
Στη συνέχεια τοποθετούμε μια ενυδατική κρέμα, η οποία μπορεί να μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο και να επιταχύνει τη διαδικασία ίασης.
Για την ανακούφιση από τον πόνο μπορεί κανείς να πάρει επιπρόσθετα αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα, όπως ασπιρίνη και ιμπουπροφένη, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού.
Εάν υπάρχουν φουσκάλες στο δέρμα, αυτές δεν πρέπει επ’ ουδενί να σπάνε, καθώς η ρήξη αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.
Μετά από μερικές μέρες, η διαδικασία της αποθεραπείας περιλαμβάνει την αποβολή του επιφανειακού στρώματος της επιδερμίδας στο σημείο της βλάβης.
Σε περίπτωση σοβαρής ηλίασης, όπως π.χ. όταν το άτομο δεν έχει τις αισθήσεις του ή όταν παρατηρηθεί διανοητική σύγχυση, τότε πρέπει αμέσως να ζητηθεί ιατρική βοήθεια και ο πάσχων να μεταφερθεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα (νοσοκομείο, κέντρο υγείας), ώστε να χορηγηθούν ενδοφλεβίως οροί για ενυδάτωση και να αντιμετωπιστούν πιθανά εγκαύματα με ειδικά επιθέματα-κρέμες.
Στις ηπιότερες μορφές ηλίασης, τα βήματα που ακολουθούμε είναι τα παρακάτω:
Μεταφέρουμε το άτομο σε σκιερό μέρος, χαλαρώνουμε τη ζώνη και απομακρύνουμε όλα τα περιττά ρούχα (π.χ. παντελόνια, κάλτσες)-υποδήματα. Το βάζουμε να κάνει ένα δροσερό μπάνιο, ή αν αυτό δεν είναι δυνατό, τοποθετούμε κρύες κομπρέσες π.χ. βρεγμένα πανιά ή βαμβακερά ρούχα στον αυχένα, τον κορμό, τα χέρια και τα πόδια, έτσι ώστε να ρίξουμε τη θερμοκρασία του σώματος άμεσα
Το ξαπλώνουμε και τοποθετούμε τα πόδια του λίγο ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα του
Εφόσον δεν υπάρχουν ναυτία και έμετοι και το επίπεδο επικοινωνίας είναι καλό, χορηγούμε κρύα, ισοτονικά ροφήματα χωρίς ζάχαρη ή διαλύουμε ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι σε ένα κιλό νερό και δίνουμε να πίνει αργά (γιατί λόγω του ιδρώτα φεύγει το αλάτι από το σώμα), χορηγούμε αντιπυρετικό και παυσίπονο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί
Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, απευθυνόμαστε σε γιατρό.
Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο ήλιος είναι πηγή ζωής,( μας βοηθά στην σύνθεση της βιταμίνης D) και καλό είναι να τον έχουμε πάντα φίλο μας, προλαμβάνοντας τις ανεπιθύμητες επιδράσεις του. Η πρόληψη μπορεί να μας γλιτώσει από σοβαρές βλάβες και να μας επιτρέψει να χαρούμε ξέγνοιαστα τις στιγμές χαλάρωσης που όλοι δικαιούμαστε!
Και μην ξεχνάτε,
όσοι από εσάς έχετε ασφαλιστήριο Interamerican η Άμεση Ιατρική Βοήθεια είναι στην διάθεσή σας 24 ώρες το 24ωρο στο τηλέφωνο 1010 ή μέσω του MediOn app σε όποιο σημείο της Γης κι αν κάνετε τις διακοπές σας!
Σας εύχομαι ένα υπέροχο καλοκαίρι!
Ευφροσύνη