Skip to main content

Ο κ. Τριανταφύλλου Κώστας, Πρόεδρος της Ένωσης Φαϊνανσιαλ Πλάννερς Ελλάδος – Hellenic Financial Planners Association(HFPA) μιλάει στο insuranceforum.gr για τους σκοπούς και τις δράσεις της Ένωσης Financial Planners Ελλάδος αλλά και για τα σχέδια της Ένωσης τη νέα περίοδο.

Πείτε μας λίγα λόγια για την έννοια του Financial Planning και ποια είναι τα οφέλη του?

Οι άνθρωποι, παρόλο που  μπορεί να έχουν προσανατολισμό και στόχους,  εξαιτίας  της καθημερινότητας αλλά και των συνεχών αλλαγών, σε προσωπικό & κοινωνικό επίπεδό, εγκλωβίζονται και δυσκολεύονται  να σχεδιάσουν και παράλληλα να εφαρμόσουν ένα ολοκληρωμένο οικονομικό πλάνο που θα τους βοηθήσει να φτάσουν στον τελικό στόχο,  στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

*Οι άνθρωποι δεν σχεδιάζουν να αποτύχουν, αποτυγχάνουν να σχεδιάσουν*

Το Financial Planning είναι μία ολοκληρωμένη διαδικασία,  μέσω της οποίας μπορούν να προβλεφθούν  οι  πιθανοί οικονομικοί κίνδυνοι και  να  μπουν εκείνες οι δικλείδες ασφαλείας,  που θα επιτρέψουν την επίτευξη των στόχων  ζωής, του κάθε ενός από εμάς.  Είναι ο σχεδιασμός του τρόπου που θα μας οδηγήσει στην εκπλήρωση των ονείρων και των επιδιώξεων!  Δεν έχει σημασία  ποιοί στόχοι είναι  αυτοί,  αν είναι  ένα μεγάλο ταξίδι κατά την συνταξιοδότηση, η αγορά ενός σπιτιού, η αποπληρωμή φόρων κληρονομιάς, η αποδοτικότερη  διαχείριση των επενδύσεων με στόχο ένα καλό εισόδημα, οι  σπουδές κι η επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών ή κάτι άλλο,

Το Financial Planning δεν είναι ένα προϊόν και ούτε αφορά προϊόντα, είναι μία μεθοδολογία. Παρέχει κατεύθυνση και εντάσσει σε ενιαίο πλαίσιο όλες τις χρηματοοικονομικές αποφάσεις. Με την βοήθεια του,  έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το που βρισκόμαστε, που πηγαίνουμε και πως θα επιτύχουμε  τους στόχους μας,  είτε αυτοί είναι βραχυπρόθεσμοι, είτε είναι  μακροπρόθεσμοι.

Με τι ασχολείται η Ένωση Financial Planners Ελλάδος? Ποιοι είναι οι σκοποί και οι δράσεις σας?

H Ένωσή μας, ιδρύθηκε στα τέλη του 2010 και φέτος κλείνει 7 χρόνια ζωής!

Εκπροσωπεί στην Ελλάδα την επαγγελματική κατηγορία των Χρηματοοικονομικών Συμβούλων,  των Financial Planners , των Financial Advisors  & των Financial Consultants!

Σκοπός της Ένωσης, είναι να προάγει τον ρόλο του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή και του επαγγέλματος γενικότερα, καθώς και να βελτιώσει τις  παρεχόμενες υπηρεσίες  προς το καταναλωτικό κοινό.

Πιστεύουμε πως η γνώση είναι δύναμη γι αυτό και σχεδιάζουμε συνεχώς σεμινάρια εκπαίδευσης για τα μέλη μας, ημερίδες χρηματοασφαλιστικού περιεχομένου με ομιλητές από την Ελληνική αλλά και την Παγκόσμια αγορά.

Επιπλέον στόχος μας είναι να ενημερώνουμε τα μέλη μας και για όσα συνέδρια γίνονται ιδίως στην Ευρώπη αλλά και στις Η.Π.Α, ώστε να έχουν, εφ’ όσον το επιθυμούν, την ευκαιρία να τα παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς,  να ανταλλάξουν  ιδέες με κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου και να ανεβάσουν την δουλειά τους σε ανώτερο επίπεδο.

Ευχής έργον βέβαια,  θα ήταν να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε και στην Ελλάδα το πρώτο συνέδριο Financial Planning, κάτι ιδιαίτερα φιλόδοξο και δύσκολο για οικονομικούς λόγους, αλλά όχι αδύνατο.

Με αφορμή την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, ποια είναι τα σχέδιά σας για την νέα περίοδο?

Με πάντα τον ίδιο γνώμονα,  την αναβάθμιση του κύρους  και την ανέλιξη του επαγγέλματος γενικότερα, τα σχέδιά μας για την προσεχή περίοδο είναι:

  • να αποκτήσουν τα μέλη της  HFPA  μια Ευρωπαϊκή   πιστοποίηση που θα μας  κατοχυρώνει επαγγελματικά παντού μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση {(EQF5) Financial Advisor & (EQF6) Financial Planner.
  • σκεπτόμαστε επίσης μια πιστοποίηση, σε όσους έχουν μικρότερη εμπειρία επαγγελματική και θα ήθελαν να μάθουν τα βήματα του Financial Planning και να πάρουν τις βάσεις, προτού πάρουν την τελική πιστοποίηση.

Και για τις δύο πιστοποιήσεις έχουμε έρθει σε επαφή με φορείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για να προχωρήσουμε άμεσα.

  • Φυσικά πέρα από τις απαραίτητες επαγγελματικές πιστοποιήσεις κινούμαστε τάχιστα στην δημιουργία ενός λογισμικού (εργαλείου πολύτιμου στα χέρια ενός Financial Planner) για όλα τα μέλη μας, που θα βοηθήσει στο να καταδείξει τις ανάγκες που έχει ο δυνητικός πελάτης  ώστε να γίνει η σωστή διερεύνηση και να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις που θα τον βοηθήσουν να πετύχει τα όνειρα και τις επιθυμίες του.

Ιδανικό θα ήταν να κατοχυρώναμε την ιδιότητά μας  ως ένα ξεχωριστό επάγγελμα μέσα στον χώρο, αλλά νομίζω πως αυτό είναι αρκετά πρώιμο.

Μπορούν όλες οι βαθμίδες των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών να γίνουν μέλη της Ένωσης?

Μέλη της Ένωσης αυτήν την στιγμή είναι επαγγελματίες που προέρχονται από όλες τις βαθμίδες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.  Φυσικά όλοι μπορούν να γίνουν μέλη μας, με την προϋπόθεση  ό.τι  πληρούν τα κριτήρια που έχει θεσπίσει,  βάση καταστατικού,  η Ένωσή μας εξαρχής.

Το Financial Planning είναι για όλους, έλεγαν σε ένα συνέδριο που είχα παρακολουθήσει στην Αμερική, αλλά δεν είναι όλοι για το Financial Planning!

Τι κίνητρα θα δίνατε εσείς σε κάποιον που ενδιαφέρεται να γίνει μέλος της Ένωσης και ποια είναι τα οφέλη που θα έχει κάποιος με την εγγραφή του?

Να το θέσω λίγο διαφορετικά?

Για να θέλει κάποιος συνάδελφος να εγγραφεί στην Ένωσή μας,  σημαίνει αυτόματα, πως ενδιαφέρεται να προάγει την δουλειά του & επιθυμεί να μετέχει σε μια κορυφαία επαγγελματική ομάδα.

Η εποχή του μοναχικού λύκου έχει τελειώσει .Βρισκόμαστε στην εποχή της ομάδας !

Αυτή η ομάδα, αυτή η Ένωση, τολμά όχι μόνο να πει:

“ Ναι!  θέλουμε την αλλαγή , αλλά και ό, τι  εμείς είμαστε οι πρώτοι που προτιθέμεθα να αλλάξουμε!”

Κάποιος που θα εγγραφεί ως μέλος στην Ένωσή μας, αυτομάτως θα έρθει σε επαφή με έμπειρους επαγγελματίες συμβούλους,  θα μοιραστεί  τις ιδέες του, τις αγωνίες του,  τις επιδιώξεις του για ένα καλύτερο επαγγελματικό αύριο. Θα συμμετέχει σε μία ομάδα με κοινούς στόχους και πάθος για συνεχή αυτοβελτίωση.

Αρθρο απο: http://www.insuranceforum.gr

Leave a Reply