«Δεν είναι αυτά καθαυτά τα γεγονότα που ταράζουν τον άνθρωπο,
αλλά η ιδέα που ο άνθρωπος έχει γι αυτά»
Επίκτητος (Στωικός Φιλόσοφος 50π.Χ-138 π.Χ).
Σε ένα εστιατόριο μια κατσαρίδα εμφανίζεται από το πουθενά, και πηγαίνει από κυρία σε κυρία. Η πρώτη ουρλιάζει, πανικοβάλλεται και πετάει τη κατσαρίδα στη διπλανή κυρία που κάθεται στο απέναντι τραπέζι.
Η δεύτερη κυρία ζητάει βοήθεια, φωνάζει, αρπάζει τη κατσαρίδα και την πετάει στο σερβιτόρο που στέκεται δίπλα της.
Η κατσαρίδα προσγειώνεται στο σακάκι του σερβιτόρου κι αυτός ψύχραιμα την πιάνει, την πετάει από το παράθυρο και όλα επιστρέφουν σε κανονικούς ρυθμούς.
Λέγεται ότι με αυτή την ιστορία ο Sundar Pichai, ο CEO της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google, συνηθίζει να ξεκινάει τις ομιλίες του. Ο λόγος που το κάνει είναι για να εξηγήσει στο ακροατήριο του ότι κάποια γεγονότα είναι όντως απρόβλεπτα και δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε. Μπορούμε όμως να ελέγξουμε το πως θα χειριστούμε αυτά τα γεγονότα, το πώς θα αντιδράσουμε σε αυτά.
Την ιστορία της κατσαρίδας, μπορεί να την ακούσετε και σαν «ο κανόνας 90/10» του Stephen Covey.
Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει ότι:
- To 10% των προβλημάτων της ζωής μας, είναι τυχαία γεγονότα. Γεγονότα για τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα για να τα εμποδίσουμε να συμβούν τα «ουκ εφ’ ημίν» (πώς να εμποδίσεις μία κατσαρίδα να κόβει βόλτες!). Τέτοια γεγονότα συμβαίνουν καθημερινά στον καθένα από εμάς ή και σε όλους μας μαζί (όρα κορωνοϊός και καραντίνα)!
- To 90% των προβλημάτων της ζωής μας όμως, είναι αποτέλεσμα των δικών μας αντιδράσεων σε αυτά τα γεγονότα, τα «εφ’ ημίν»!
Έχει περάσει ποτέ από το μυαλό σας η συγκεκριμένη σκέψη; Κι αν έχει περάσει, καθίσατε ποτέ να την επεξεργαστείτε λίγο περισσότερο? Είχατε ποτέ την ευκαιρία να διαπιστώσετε αυτήν την διαφορά μεταξύ των γεγονότων που μας συμβαίνουν και του τρόπου που εμείς αντιδρούμε σε αυτά; Προσωπικά θεωρώ πως αυτή η διαπίστωση μπορεί να λύσει το 90% των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε!
Ιδιαίτερα στις μέρες που διανύουμε αυτός ο κανόνας μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή, να βελτιώσει την διάθεση μας και να μας «κινητοποιήσει»! Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε καραντίνα δεν σημαίνει πως πρέπει να παραμείνουμε «ακινητοποιημένοι»!
Δεν μπορείς να βάλεις φρένο στην εξάπλωση του ιού, δεν μπορείς να καταστρατηγήσεις την καραντίνα (αν είσαι σοβαρός δηλαδή!), δεν μπορείς να έχεις για λίγο καιρό την κανονικότητα που ήξερες…..
Είπαμε δεν έχουμε κανένα έλεγχο σε αυτό το 10% των γεγονότων!
Στο υπόλοιπο 90% όμως; Ναι εδώ μπορείς να επέμβεις και να δώσεις στα πράγματα την δική σου τροπή! Πως;
Μα απλά με τις αντιδράσεις σου…
Μπορείς άραγε να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου;
Μπορείς να ελέγξεις τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις;
Φυσικά και μπορείς, είναι η απάντηση!
Θέλεις να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου;
Θέλεις να ελέγξεις τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις;
Εδώ ο καθένας πρέπει να απαντήσει μόνος του!
Αγαπητοί μου,
μην επιτρέπετε στους ανθρώπους και στις καταστάσεις να σας «ξεγελούν».
Αν και οι μέρες που ζούμε το μόνο που προσφέρουν είναι μαυρίλα και δυσάρεστες ειδήσεις, ας μην γινόμαστε μηρυκαστικά, ας μην αναμασάμε όσα ακούμε, ας μην ακούμε από «πηγές» που ανταγωνίζονται στην τρομολαγνεία, που το μόνο που προσπαθούν είναι να μας κάνουν να ακινητοποιηθούμε από τον φόβο!
Αν κάποιος λέει αρνητικά πράγματα, μη γίνεις «σφουγγάρι». Άσε την αρνητικότητα που δέχεσαι να κυλήσει σαν νερό από πάνω σου και μην αφήσεις να σε επηρεάσει!
Αντέδρασε κατάλληλα και δε θα καταστρέψεις τη μέρα σου. Μια λάθος αντίδραση μπορεί να καταστρέψει μια οικογένεια, μια φιλία, να οδηγήσει σε απόλυση, να χαθεί ένας σημαντικός πελάτης, μπορεί να θυμώσεις και να εκνευριστείς απίστευτα.
Γιατί να παίρνεις τοις μετρητοίς τις προκλήσεις του άλλου ή των καιρών;
Άφησέ τες να περάσουν …. και δεν εκνευρίζεσαι και κερδίζεις τον αντίπαλο, είτε αυτός είναι συναίσθημα (φόβος), είτε κάποιος άνθρωπος, είτε κάποια κατάσταση.
Πώς αντιδράς αν πέσεις σε κίνηση; Χάνεις την ψυχραιμία σου; Εκνευρίζεσαι; Ανεβαίνει η πίεσή σου; Και τι έγινε αν φτάσεις 10 λεπτά αργότερα στη δουλειά σου; Γιατί επιτρέπεις στην κίνηση να χαλάσει τη μέρα σου;
Να θυμάσαι πάντα την αρχή του «90/10».
Πως αντιδράς αν την ώρα που πίνεις τον καφέ σου περιμένοντας ένα σημαντικό ραντεβού και περνώντας η σερβιτόρα δίπλα σου, σκοντάφτει (και στην προσπάθειά της να μην πέσει), χύνει τον καφέ που κρατάει πάνω στο κοστούμι σου! Η κοπέλα σε κοιτάει αποσβολωμένη και ψελλίζει συγγνώμη. Εσύ τι κάνεις; της επιτίθεσαι (γιατί σκέπτεσαι πώς θα εμφανιστείς στον πελάτη έτσι) ή της απαντάς δεν πειράζει, αρκεί που δεν χτυπήσατε;
Αν εκνευριστείς, θα γυρίσεις τον χρόνο πίσω ώστε αυτό που συνέβη, να μην συμβεί; Δεν νομίζω.
Εδώ και μέρες είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, «μακριά» από αυτό που θεωρούσαμε δεδομένο, καθημερινότητα, κανονικότητα!
Μένουμε μέσα παρά την θέλησή μας και αυτό μας θυμώνει;
ή μένουμε μέσα από προσωπική επιλογή και ευθύνη, για να μπορέσουμε να είμαστε πάλι όλοι μαζί αύριο;
Να θυμάσαι πάντα την αρχή του «90/10».
Τώρα γνωρίζεις για αυτήν! Εφάρμοσέ την σε αυτήν την πρωτόγνωρη συγκυρία και θα μεταμορφωθείς σε άλλον άνθρωπο κάνοντας καλό πρώτα σε σένα και μετά στους ανθρώπους που για χάρη τους #menoumespiti! Δε θα χάσεις κάτι εφαρμόζοντάς την, στο εγγυώμαι, μάλλον θα κερδίσεις!
Δοκίμασε και μπορεί να αλλάξει η ζωή σου!
Να είστε καλά!
Ευφροσύνη Στουργιώτου Financial Coach